Joop Braakhekke Bureau Bitoen (11)

Joop Braakhekke, een bon vivant stuiterend door de keuken

In ‘Max Magazine’ haalt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, iedere week herinneringen op aan historische gebeurtenissen in ons medialandschap. Onlangs besprak hij Joop Braakhekke, de extravagante kok die ons in 2016 ontviel. Eppo zegt: “Hij startte op televisie in 1993. Braakhekke, die eigenlijk acteur wilde worden, koos voor het vak van restaurateur. Gelukkig maar, want koken en erover vertellen voor een groot publiek kon Joop als de beste. Het liefst lurkend aan een wijntje. Samen met een gast. Dat maakte het wel zo gezellig. Koken met levenslust; joie de vivre. Een bon vivant stuiterend door de keuken. Het was dan ook niet gek dat het programma ‘Kookgek’ heette. Je proefde het plezier. Het water loopt mij nu alweer In de mond. Niks knullig speklapje, maar Steak Orange á la Pompidou. Met een wijntje om het af te blussen.”

Foto: Andries Jelle de Jong