José Hoebee: ‘Mijn zoon nam de rol van mijn man over’

In de afgelopen jaren is José Hoebee naar eigen zeggen wel 85 keer verhuisd. In iedere nieuwe woning krijgt een bijzonder schilderij een prominente plaats in de woonkamer. Aan Party vertelde José eerder al eens hoe dit doek de krachtige band met haar zoon symboliseert…

Thuis bij José Hoebee aan de muur hangt een kunstwerk dat niet alleen een treffende gelijkenis met de zangeres weergeeft, maar ook een symbolische betekenis heeft voor het sterke contact met haar enige zoon. Niet veel mensen kennen de diepere laag achter het schilderij van de LUV’-zangeres. Toen Party een paar jaar terug bij José op de koffie ging en vroeg naar een bijzonder voorwerp met een fraai verhaal, kregen we de achtergrond van het portret te horen.

José vertelde ons: “Dit schilderij is in 1985 gemaakt door ene Abas Akasi. Men heeft me destijds verteld dat hij de hofschilder was van de sjah van Perzië. Hij benaderde me dertig jaar geleden met de vraag of hij me mocht schilderen. Bijzonder is, dat hij me heeft geportretteerd met een baby op mijn schouder. Ik was op dat moment namelijk acht maanden in verwachting van mijn zoon Tim. Of mijn kindje een meisje of een jongen zou worden, dat wilde ik toen nog helemaal niet weten. Dat kun je dus aan de baby op het schilderij ook nog niet zien. Tim zelf grapt weleens dat hij op het geschilderde tafereel maar één been heeft. Onder mijn ene hand had het been van de baby moeten doorlopen, dus er lijkt inderdaad iets niet te kloppen.”

Moeder & zoon ontroostbaar

Dat José later een onverbreekbaar sterke band met haar enige zoon zou krijgen, kon ze toen nog niet bevroeden. Door de slepende ziekte van Will Hoebee, de man van José, trokken moeder en zoon nog meer naar elkaar toe dan al het geval was. Tim, die toen een baan in het leger had, kwam bij zijn ouders in het Belgische Lommel wonen om zodoende te kunnen helpen waar hij maar kon. Aan het ziekbed van Will werd het José en Tim in 2012 almaar duidelijker dat ze met z’n tweetjes zouden overblijven. Hun echtgenoot en vader was zo zwak door de gevolgen van darmkanker, dat de artsen hadden aangegeven dat hij binnen afzienbare tijd zou overlijden.

Het werd José en Tim echter afgeraden om dit aan Will te vertellen. “Hij zou intens verdrietig zijn geweest als hij had geweten dat hij niet meer voor ons zou kunnen zorgen”, weet de zangeres. Toen Will in juni 2012 op 64-jarige leeftijd overleed, waren José en Tim ontroostbaar. Lange tijd meende José het geluid van de sleutel in de voordeur te horen, ten teken dat Will thuiskwam. Maar thuis kwam hij nooit meer. José besloot dan ook om het huis in België maar snel van de hand te doen. Ze ging een woning in het Gooi zoeken. Aan de ene kant omdat er veel familie van Will woont, aan de andere kant omdat José weer wilde gaan zingen en op die manier wat dichter bij het werk zat.

Vaderrol

In die moeilijke tijd fungeerde zoon Tim als een soort emotioneel vangnet voor zijn moeder. “Tim regelde vrijwel alles thuis”, vertelde José terwijl ze zachtjes met haar hand over de geschilderde baby aaide. “Hij regelde alles rondom de verhuizing, deed de nodige administratie en nam zo ongeveer de rol van zijn vader over. Kijk, tot dan toe was ik nooit alleen geweest in mijn leven. Ik was toen best een afhankelijke vrouw. Na de dood van Will heb ik behoorlijk in een dip gezeten. Tim gaf me de kracht om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar juist dóór te gaan. Ondanks het grote gemis, de gapende leegte en het enorme verdriet vond ik door Tim steeds een reden om iedere ochtend vol goede moed op te staan. Hij woont momenteel in Hilversum pal naast me, dus ik heb nog iedere dag ontzettend veel aan mijn zoon.”