Kim Kotter Insta2

Kim Kötter ontkwam aan aanranding: ‘Net op tijd’

Volgende maand brengt Kim Kötter (38) haar biografie uit: ‘Niet het mooiste meisje uit de klas’. In gesprek met ‘Beau Monde’ vertelt de presentator-slash-ondernemer wat Nederland van dat boek kan verwachten.

Er is volgens Kim veel dat andere mensen nog niet van haar weten. Dat de overgrootouders van haar vader stateloos waren, bijvoorbeeld. Of hoe ze op de middelbare school gepest, gechanteerd en gekleineerd werd toen ze van havo naar mavo ging. Maar ook wat ze meemaakte in Parijs en Milaan toen ze daar haar eigen modellenbureaus had.

“Opdringerige mannen, stalkers, machtige heren die menen recht op je te hebben; ik ben ooit ontsnapt aan aanranding”, blikt ze terug. “Ik ontkwam net op tijd in een servicelift.”

Kim praat in het interview ook over haar Twentse bescheidenheid, die ertoe leidde dat het schrijven van het boek haar ‘veel rode wangen’ bracht: “Ik heb veel meegemaakt, ik heb er lang over gedaan om mezelf te vinden. We [Kim en co-auteur Eddy van der Ley, red.] zijn diep gegaan, elk gesprek voelde alsof ik bij de psycholoog zat. Ik ben weg-lacherig. Dan vertel ik over iets moeilijks en maak vervolgens een relativerend grapje. (…) Angst en onzekerheid, het zit in ons DNA.”

Kim neemt het voor lief dat het haar ervaring met grensoverschrijdend gedrag door dit boek in de pers wordt uitgelicht. “Want dit, en alles bij elkaar, heeft me gemaakt tot de vrouw die ik nu ben. Er staan ook hoofdstukken in die andere mensen kunnen helpen.” Door over moeilijke onderwerpen te praten, wil ze anderen helpen. Zelfs als het betekent dat ze over haar aanranding moet vertellen, of over haar IVF-behandelingen om zwanger te worden.

Kim Kotter Insta
Kim Kotter Insta

“Jaap en ik waren één van de eerste mediakoppels die over hun IVF-traject vertelden. Toen ik voor het eerst zwanger was, vroeg ik aan mijn arts: ‘Hoe kan ik je ooit bedanken?’ Hij zei dat een bedankje niet nodig was, maar dat hij, als er ooit een moment kwam waarop ik iets kon doen zodat IVF minder in het verdomhoekje zou staan, me dankbaar zou zijn. En dus praat ik in interviews en ook in mijn boek over IVF. Het is niets om je voor te schamen.”

Het hele interview met Kim Kötter lees je in de nieuwste editie van Beau Monde. Haar boek Niet het mooiste meisje uit de klas ligt vanaf de zomer in de (online) boekwinkels en is nu al te pre-orderen.

bron: RTL Boulevard/foto: Instagram