Zm De Koning 02

Koning Willem-Alexander herdenkt slavernijverleden

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, minister-president Rutte en een delegatie van het kabinet woonden de Nationale Herdenking Slavernijverleden bij in het Oosterpark in Amsterdam. De Koning hield een toespraak. De bijeenkomst werd afgesloten met een kranslegging. Het Koninklijk Paar legde ter gelegenheid van het herdenkingsjaar de eerste krans.

Met de herdenking in het Oosterpark en het Keti Koti Festival op het Museumplein begint het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 zijn in het hele Koninkrijk activiteiten en evenementen rondom herdenken en vieren van de feitelijke afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden en de doorwerking van het slavernijverleden in levens van mensen.

Koning Willem-Alexander heeft zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Hij hield een mooie toespraak: “Vandaag sta ik hier voor u. Als uw Koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf. Ze worden door mij met hart en ziel intens beleefd. Stel uw hart open voor al die mensen die hier vandaag niet zijn, maar die wél samen met u willen werken aan een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen. Respecteer dat er verschillen zijn in beleving, achtergrond en voorstellingsvermogen”. – Koning Willem-Alexander

Bron: Instagram / Beeld RVD