Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix naar uitvaart Elizabeth

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zullen maandag 19 september aanwezig zijn bij de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth.

De Britse koningin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse vakantieresidentie Balmoral Castle. De uitvaart is in Westminster Abbey in Londen.

Voor de koning wordt de uitvaart (zeer waarschijnlijk) de eerste buitenlandse reis sinds hij vorige maand getroffen werd door een longontsteking. De artsen ontraadden hem te vliegen tijdens zijn herstel, waardoor koningin Máxima vorige week zonder haar echtgenoot een werkbezoek aan Californië en Texas aflegde.

Dat het koningspaar en de oud-vorstin de staatsbegrafenis bijwonen, is logisch. Beatrix en Willem-Alexander zijn allebei lid van de Orde van de Kousenband, de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. ,,Ik kwam al op Buckingham Palace voor de inhuldiging van mijn moeder’’, openbaarde de koning in 2018, toen hij een staatsbezoek aan het land bracht. ,,En in juni zijn we nog in Windsor geweest”, vulde hij destijds aan, doelend op een onofficieel bezoek. Windsor Castle, net buiten Londen, gold als veelgebruikt buitenverblijf van koningin Elizabeth.

Beatrix bezocht de vorstin ook privé regelmatig, bijvoorbeeld als ze in Londen was om haar zoon prins Friso en/of zijn gezinsleden te bezoeken.

Om nu te zeggen dat de band tussen de Oranjes en Elizabeth innig is, dat voert wat ver, zegt royaltykenner Justine Marcella. ,,Royals zeggen altijd dat ze heel close zijn met elkaar, maar dat zeggen ze uit beleefdheid. Ik weet zeker dat er veel respect is vanuit de Oranjes naar het Britse koningshuis en vice versa – het is echt eervol dat zowel Beatrix als Willem-Alexander zijn toegetreden tot de Orde van de Kousenband – maar het is niet dat ze elkaar bellen op elkaars verjaardagen”, zegt de voormalig Vorsten-hoofdredacteur.

Bron: AD / Foto: RVD