Ga naar de inhoud
Bzv Klein

Kritiek op Boer Zoekt Vrouw: ‘Laat Friezen Fries praten!’

Het viel de Boer zoekt Vrouw-kijkers zondag meteen op: de o zo Friese kandidaten spraken plots Nederlands. De omroep KRO-NCRV: “We konden het niet volgen.” De Friese taalorganisatie Afûk stelt: “De redactie had zich hier hard voor kunnen maken.” ,,Heb jij ook een kinderwens?’’ vroeg zorgboer Ype Jacob de Vries (23) uit Oentsjerk verlegen aan boerin Bernice Jellema (23), op haar familielandgoed in Zweden. Hè? Dus niet, zoals men hier zou verwachten: ,,Wolsto letter ek bern ha?’’

Het viel de trouwe volgers van tv-datingprogramma Boer zoekt Vrouw (BZV) zondagavond meteen op: Bernice en haar twee logés Johan (24) en Ype Jacob spraken onderling ineens Nederlands en niet meer Fries, zoals in eerdere afleveringen. En dat terwijl alle drie Friestalig zijn opgevoed. Maar hun zoektocht naar de ware liefde vervolgen zij nu in onwennig Nederlands. Johan kan zo melden ,,dat er iets kriebelt’’.

Hoe zit dit? De crew kon de amoureuze ontwikkelingen op de boerderij en paardenfokkerij van de Jellema’s simpelweg niet volgen, vertelt woordvoerder Irene van Noort van KRO-NCRV. Er waren een regisseur, geluids- en cameramensen in Zweden tijdens de zomerse opnamen van Boer zoekt Vrouw , maar geen van allen beheerste de Friese taal.

Van Noort: ,,En dan is het toch handiger om Nederlands te spreken. Het was geen eis, maar iedereen is gewoon overgeschakeld. Ze moesten toch de verhaallijn in de gaten houden, maar hoe doet een cameraman dat als je dat als je geen idee hebt waarover ze het hebben? ‘t Is ook niet dat Bernice helemaal geen Fries meer sprak.’’ Dat klopt: tegen haar paard murmelde ze wel Friese woordjes.

Bron: LC / foto: KRO-NCRV