Lara Kazan 26032023 Ajdj (4)

Lara Kazàn: ‘Ik zakte plotseling in elkaar’

In de Party van deze week staat een uitgebreid interview met Lara Kazàn, het jongste kind van Hans Kazàn. Zij vertelt openhartig over de aandoening die ze heeft, waardoor ze plotseling verlamd kan raken. Door op tijd kalium bij te slikken, kan ze dat voorkomen.

Lara vertelt ons: “Sinds 2020 kampte ik met plotselinge aanvallen van spierverlamming. Het begon spontaan op een avond toen ik wilde gaan eten met mijn man Kian; ik voelde me niet lekker, ik wilde even gaan lopen en zakte in elkaar. Mijn ogen trilden en ik kon niet meer praten, doodeng was het. Eenmaal in het ziekenhuis kon ik ook mijn benen en armen niet meer bewegen. De volgende dag had ik in het ziekenhuis de ene aanval na de andere. Steeds ongeveer tien minuten duurde dat, waarin ik dan verlamd was. Daarna was het weer klaar. Mijn man Kian kwam er via Google achter dat mijn symptomen leken op die van de zeldzame ziekte Periodic Paralysis. Dat bleek te kloppen, alleen ik heb de kaliumvariant: Hypokalemic Periodic Paralysis. Bepaalde triggers veroorzaakten bij mij tijdelijke uitval en verlamming, waarbij het kaliumgehalte daalde. Het lichaam maakt dat daarna ook weer snel aan, maar je bent dus wel even compleet uit functie. We zijn nu drie jaar verder en we weten dat ik voor mijn spierziekte de hele dag door kalium moet nemen. Wat er feitelijk bij mij aan de hand is: kalium loopt weg uit mijn spieren en op het moment dat het gehalte te laag is, verlamt mijn hele lichaam. Maar als ik kalium neem, blijf ik er gewoon bij.”

De rest van ons boeiende gesprek met Lara staat in Party 22.

Foto: Andries Jelle de Jong