Leco Van Zadelhoff Insta2

Leco luidt noodklok: verstopte poriën door mondkapjes

Leco van Zadelhoff heeft donderdagavond in het veel bekeken tv-programma RTL Boulevard de noodklok geluid. Hij wijst erop dat het gebruik van mondkapjes kan leiden tot een onzuivere huid. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Leco denkt dat het OMT hier niet goed over heeft nagedacht. Hij wijst ons land op de consequenties. “Dat we met z’n allen nu maskers dragen… Het is goed dat we dat doen – laat ik dat vooropstellen – maar dan ontstaan er ook problemen.

Wat is precies het probleem dat nu boven water komt? “Zo’n masker sluit de boel af en daardoor blijf je adem erin rond circuleren. Het gaat je poriën verstoppen, bacteriën krijgen daardoor de kans, er is meer talkafscheiding en dan krijg je kleine acnépuntjes.”

Het gaat om cosmetisch afzichtelijke acné. “Niet te verwarren met de hormonale acné, maar die kleine witte puntjes die zich rondom je mond en je kin gaan afspelen en die kunnen ook gaan ontsteken.”

Als mensen echt mondkapjes willen dragen, dan kunnen ze het acnéprobleem tackelen door middel van grondig onderhoud. “Je moet het heel erg schoonhouden en niet een mondmasker gewoon weken achter elkaar dragen zonder te wassen. Zorg ervoor dat je regelmatig je mondmasker schoonmaakt en zorg ook dat je je huid eronder heel erg schoonmaakt.”

En qua make-up? Catherine Keyl klaagde onlangs al dat haar lippenstift blijft kleven aan haar mondkapjes. “Het advies is: less is more. Verleg de focus naar wenkbrauwen en zet je ogen meer aan.”