Lucille Werner Insta

Lucille Werner focust zich op Tweede Kamer

Lucille Werner (53) hoopt de televisiewereld voorlopig te verruilen voor de Tweede Kamer, maar ze sluit niet uit dat ze nog eens op tv zal verschijnen. Als nummer 10 op de kieslijst van het CDA is de kans, gezien de peilingen, groot dat de ex-presentatrice in de Kamer terechtkomt. “De verkiezingstijd is zo’n hectische en spannende periode. Het voelt een beetje als afzwemmen”, vertelt ze aan het ANP.

De voormalig presentatrice wil zich vooral inzetten voor diversiteit en de acceptatie van mensen die ‘anders’ dan de norm zijn. Daar heeft ze zelf veel ervaring mee. “Toen ik in 2006 Lingo ging presenteren, ging het de hele dag over ‘dat gekke loopje'”, vertelt Werner, die bij haar geboorte door zuurstoftekort een hersenbeschadiging opliep en daardoor moeilijk loopt. “Veel mensen vonden het raar of vroegen zich zelfs af of het podium slecht gebouwd was”, vertelt Werner lachend. “Maar ook spraken kijkers hun bewondering uit, dat iemand met een handicap zo’n podium pakte.”

Door middel van verschillende projecten zette Werner zich in voor mensen met een handicap. De politiek ingaan voor het CDA was volgens haar dan ook een makkelijke keuze. “Ik kom uit een echt CDA-gezin, maar dat is niet de enige reden. Het CDA staat open voor dialoog en kijkt naar anderen”, vertelt ze. “Als ik iets als gepest kind op de basisschool goed kon gebruiken, was dat het wel.” Haar familie heeft ze al weten over te halen om op haar te stemmen. “Mijn man gaat dit jaar voor het eerst van zijn leven CDA stemmen, hij kan ook niet anders”, lacht ze.

Dat Werner de politiek in zal gaan wil niet zeggen dat we haar nooit meer op televisie zullen zien: “Diep van binnen zal ik altijd een televisiemaker blijven, maar voor nu even niet. Mijn doel voor de komende tijd is, hopelijk, echt voor verandering zorgen binnen de politiek.” Uit haar 25 jaar televisie-ervaring neemt Werner ook een hoop mee. “Ik heb in mijn leven twee dingen geleerd die ik heel goed de politiek mee in kan nemen: je moet vlammen op het juiste moment en je moet voor alles knokken, niets wordt je zomaar gegeven.”

Beeld: Instagram