Marijke Helwegen: ’Bernhard was voor zijn vrouw Juliana niet altijd lief’


Marijke Helwegen heeft in haar woonplaats Baarn heel wat kennis vergaard over het leven en huwelijk van Bernhard en Juliana. Op een (spring)paardenfestijn dat één keer per jaar op Paleis Soestdijk werd gehouden, heeft Marijke Helwegen prins Bernhard eens ontmoet en de hand geschud. De societydame weet nog dat zij Bernhard een heel aardige, lieve, charmante man vond. ”Hij was ook zeer gesoigneerd, met de witte anjer die hij droeg.”

Geliefd onder personeel

Marijke zegt van het sporten in Baarn, waar zij woont en met groot plezier ombudsvrouw van de ’Baarnsche Courant’ is, behoorlijk wat vrouwen te kennen die vroeger aan Paleis Soestdijk verbonden waren. Onder zijn personeel, zo weet Marijke uit meerdere verhalen, was Bernhard heel geliefd. ”Voor zijn vrouw Juliana was hij niet altijd lief. Zij heeft veel verdriet om hem gehad, dat weet iedereen.”

Ondenkbaar bij Beatrix

Net als Bernhard, had Juliana het beste voor met de mensen die op Paleis Soestdijk in dienst waren. Wanneer de toenmalige koningin en haar man met hun privéchauffeur naar hun Italiaanse vakantiebestemming Porto Ercole gingen, was Juliana nooit te beroerd om diens vrouw mee te vragen. Marijke: ”Ik weet dat zij dan achterin de auto naast Juliana kon zitten. Zó lief was zij. In Baarn reed Juliana, met een chic hoofddoekje om, ook gewoon op de fiets naar de banketbakker. Iets wat bij haar dochter Beatrix ondenkbaar was.”

Bron: Party / Beeld: Party