Maureen Du Toit Boekpresentatie

Marlayne Sahupala over stoppen met alcohol: ‘Ik hield mezelf voor de gek’

Stoppen of minderen met alcohol is meestal iets dat men zich in december voorneemt, als goed voornemen voor het nieuwe jaar. Oud-SBS-presentator Koos van Plateringen predikt echter, dat het áltijd een goed moment kan zijn om een drankje te laten staan. Hij spreekt er geregeld bekende Nederlanders over in zijn podcast.

Bijvoorbeeld Marlayne Sahupala, zijn oud-SBS-collega: “Ik baalde ervan dat ik toch weer dat glas nam om vijf uur ’s middags. Het hangt een beetje af van de definitie van ‘een alcoholprobleem’: voor wie was het een probleem? Uiteindelijk was het voor mezelf een probleem. Ik kon makkelijk een maand niet drinken. Dry January was geen probleem, maar gelukkig werd het dan weer 1 februari. Ik hield mezelf gewoon voor de gek. Elke dag nam ik me voor het glas te laten staan, maar aan het einde van de dag was ik dat weer vergeten. Dat was mijn probleem. Dus nu, terugkijkend, denk ik: ja, ik had een alcoholprobleem. Ik was klaar om te stoppen. Ik heb nooit gezegd: ik drink nooit meer, maar ik zei: ik stop. Ik ben gestopt door hypnotherapie en daar help ik nu mensen mee.”

Foto: ANP