Placeholder

MAX’ Baardmannetjes zijn terug!

Hans Dorrestijn en Nico de Haan zijn deze zomer terug als de Baardmannetjes van MAX. Elke week bezoeken de mannen een natuurgebied in Nederland. Het nieuwe seizoen Baardmannetjes is vanaf vrijdag 24 juli om 21.15 uur te zien op NPO 2.

Nico weet alles van de natuur, Hans weet meer van tekst en humor. Maar ze delen een passie voor de natuur en hebben elkaar daarin gevonden. Het programma is een mix van informatie over de natuur, gedichten en verhalen die daarmee te maken hebben en veel humor.

Ook dit seizoen richten de bebaarde presentatoren hun verrekijkers weer in en op prachtige Nederlandse natuurgebieden. Zo hoopt Hans bij de Grebbeberg een Kneu tegen te komen. Dit alles behalve kneuterige vogeltje won in 2014 zelfs bijna het Eurovisie Songfestival en moest alleen een Oostenrijks baardvrouwtje voor zich laten gaan. In Engeland noemt men de Kneu een Common Linnet. Het roodborstige vogeltje kan aardig zingen, dus Ilse en Waylon leenden een toepasselijke naam.

Ook bezoeken Nico en Hans Nationaal Park de Hoge Veluwe, alwaar Hans een Appelvink hoopt te spotten. De Appelvink is een van Hans’ 600 oogappels binnen de vogelsoorten. Deze nog geen 20 centimeter kleine vink kan met zijn snavel maar liefst 50 kilo drukkracht uitoefenen. Zonder enkele moeite vermorzelt hij met zijn stevige, kegelvormige snavel (pitten van) kersen, eikels en beukennoten.

Verder gaan de heren op diervriendelijke vogeljacht nabij de Nieuwkoopse Plassen. Hans hoopt hier een Blauwborst in zijn verrekijkervizier te krijgen. Mócht hij een blauwtje lopen bij het vogeltje met een blauwe borst en gouden keel, is dat geen probleem. Immers, er blijven nog 599 andere lievelingsvogels over.