Placeholder

Mosselen uit het pannetje

HELP, IK BEN VERSLAAFD AAN… SNOEPEN

Zeventien weken geleden begon Wim Schaap aan een persoonlijke missie: 10 kilo afvallen binnen een half jaar. Hij woog 94.7 kilo. Wekelijks schrijft hij in Party over zijn lijdensweg. Gewicht nu: 88.8 kilo.

Ik heb nog acht weken te gaan en zit prima op schema. Zes kilo inmiddels afgevallen, nog vier te gaan. Dat moet niet al te moeilijk zijn in acht weken. Een pondje per week en het doel is bereikt. Ik kan nu al af en toe verlekkerd bedenken waar ik me over acht weken aan te buiten ga. Eigenlijk is dat gek want de afgelopen weken heb ik sobere dagen gekend, maar even zo vaak ging het gruwelijk mis. Maar ja, inmiddels weet ik uit ervaring dat je best een dag per week verschrikkelijk slecht en veel kan eten, als je maar zorgt dat je je vervolgens zes dagen netjes gedraagt.

Afgelopen week had ik weer zo’n dag. 10 oktober vijftig jaar geleden werd ik verliefd op mijn lief. En dat moest natuurlijk gevierd worden. Grote plannen hadden we: een weekend New York, een weekje Ibiza, een lang weekend Nice of toch maar gewoon twee dagen Maastricht. Het plannen maken is bij ons thuis vaak leuker dan de reis zelf. Nu dus ook weer, de dag naderde en het kwam er gewoon niet van. Druk met de kinderen, kleinkinderen en voornamelijk met onszelf. Nog wel snel 50 witte rozen gehaald. Maar op de grote dag zelf keken we elkaar bij het ontbijt toch een beetje beteuterd aan. Daar zaten we in pyjama thuis, terwijl we ook hand in hand over een exotisch strand hadden kunnen wandelen of desnoods op het Vrijthof in Maastricht. Niet dus.

Maar om de dag toch een beetje feestelijk te maken, hebben we snel goede vrienden gebeld en lekker lang geluncht op het strand van Egmond aan Zee. Daar hadden ze mijn lievelingsgerecht. Kakelverse mosselen gekookt in een pannetje met bouillon van witte wijn vermengd met grof gesneden, verse groenten en wat mij betreft de onvermijdelijke frietjes erbij. Twee pannetjes besteld en de mosselen echt op z’n Frans gegeten. Met de vingers en een schelp. Een feestmiddag voor mij. De schade aan het einde van de middag? 230 euro incl. de wijn, biertjes, taxi terug naar huis en een pond aangekomen. En ’s avonds werd ik even heel stil toen mijn lief heel calculerend zei: ”Hoeveel zouden we kwijt geweest zijn aan een weekend New York of een weekje Ibiza?” Nietsvermoedend gaf ik antwoord: ”Zeker een paar duizend euro…” Ik schonk er verder geen aandacht aan en zag even later een tevreden glimlach op haar gezicht verschijnen. ”Mooi hè, deze winterjas”, liet ze op haar tablet zien. ”350 euro! Hebben we toch een goedkoop weekend gehad.”

Wim Schaap