Nadia Moussaid Merlijn Doomernik

Nadia Moussaid doet verslag van het Holland Festival 2021

We kunnen weer naar het theater. Holland Festival, Nederlands grootste internationale festival voor de podiumkunsten, gaat door. Het festival vindt plaats in de maand juni, in Amsterdam en omstreken. Nadia Moussaid presenteert een speciale Holland Festival televisie-uitzending vanuit het HEM in Zaandam, waar ze gasten ontvangt uit de wereld van dans, theater en muziek. Met onder meer Ivo van Hove, Timothy van Poucke, Noa Johannes en Pepijn Lanen. 

Theater

In de uitzending ontvangt Nadia ITA-regisseur Ivo van Hove. Nadia bezoekt de repetities van zijn megaproductie Age of Rage waarin Van Hove het fenomeen ‘woede’ onderzoekt. Met onder andereGijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Maria Kraakman, Majd Mardo en Hélène Devos. Verder is het grensverleggende Vlaamse theatergezelschap FC Bergman te gast. Het ensemble wordt bejubeld voor hun voorstelling A Sheep Song, waarin een kudde schapen op het podium staat.

Dans 

Twee rijzende sterren van het Nationale Ballet zijn te gast: choreograaf Wubkje Kuindersma en solist Timothy van Poucke, die een scène uit de voorstelling Prometheus komt dansen.

Muziek

Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig en filmjournalist Noa Johannes zijn beiden fan van het werk van componist Ryuichi  Sakamoto, gastcurator van deze editie van Holland Festival. In een gesprek met Nadia eren zij Sakamoto als componist, die onder meer bekend is van zijn werk met David Bowie in de film Merry Christmas Mr. Lawrence. Sakamoto is een grote inspiratiebron voor de Zwitsers-Georgische producer/componist Alexandre Kordzaia. Hij speelt een bewerking van Sakamoto’s muziek samen met het Asko Schönberg Ensemble.

VPRO en Holland Festival

Jaarlijks verslaat de VPRO het Holland Festival in diverse radio- en tv-uitzendingen. Ook verschijnt de jaarlijkse Holland Festival-bijlage bij de VPRO Gids.

Foto: Merlijn Doomernik