nicole-buch

Nicole Buch wil mensen hun verhalen blijven vertellen

Nicole Buch (53) is nog lang niet uitgekeken op het maken van series over mensen in verschillende instellingen. De programmamaakster en presentatrice blijft hun persoonlijke verhalen dan ook graag vertellen. “Het gaat voor mij altijd om de menselijke verhalen en die blijven verbazingwekkend. Iedereen heeft een andere achtergrond en daarom ook een ander verhaal”, vertelt Nicole aan BuzzE.

In haar nieuwe serie ‘Buch in de bijzondere bajes’ – die vanaf vandaag bij SBS6 te zien is – staan menselijke verhalen opnieuw centraal. Dit keer bezocht Nicole verschillende gevangenissen in diverse landen waar de gedetineerden meer vrijheden genieten dan in ‘standaard’ instellingen. De opnames vonden plaats in onder andere Uruguay, Italië en Georgië.

“Ik wilde een serie maken over vrijheid in gevangenschap en ik wilde graag plekken bezoeken die anders zijn dan anders. We kennen allemaal wel de beelden uit het buitenland waarbij ze met z’n vijftigen in een cel zitten, maar ik vond het juist mooi om plekken te laten zien waar de humane kant centraal staat.” Dat was anders en vernieuwend, stelt Nicole. “Ik heb met Buch in de bajes en Buch buiten de bajes alle regimes in Nederland wel laten zien. Ik wilde nu juist andere perspectieven laten zien. Ik geloof in een systeem waarbij gedetineerden betrokken blijven bij de maatschappij, afhankelijk van hun delict natuurlijk.”

Eigenlijk zouden er nog meer afleveringen worden gemaakt, maar door de coronacrisis konden de opnames helaas niet doorgaan. De presentatrice hoopt dat ze later alsnog de kans krijgt om de reeks af te maken. “Maar het is maar de vraag of en wanneer dat gaat lukken. Plekken zijn nu niet toegankelijk of ik kan er überhaupt nu niet naartoe vliegen,” vertelt Nicole.

Beeld: Instagram