Kim Van Kooten Verschrikkelijke Jaren Tachtig Topkapi

Nieuwe dramaserie van Kim van Kooten en Tim Kamps

De verschrikkelijke jaren tachtig: zondag 30 januari, 21.25 uur, VPRO, NPO 3

De verschrikkelijke jaren tachtig is een dramaserie van scenarioschrijver Kim van Kooten en regisseur Tim Kamps. De serie, gebaseerd op de gelijknamige roman van Kamps, speelt zich af in de absurde realiteit van een woongroep in de jaren tachtig. In acht afleveringen leeft de kijker mee met het negenjarige meisje Piet en haar pogingen zich staande te houden binnen het ongewone gezin. Als de kinderbescherming de kinderen uit huis dreigt te plaatsen, realiseert de woongroep zich dat er iets moet veranderen en dat het pijnlijke verleden niet langer onbenoemd kan blijven.

De woongroep bestaat uit vier vrouwen (Malou Gorter, Maria Kraakman, Bianca Krijgsman en Hannah van Lunteren), vier kinderen (o.a. Rosa van Leeuwen enKylian de Pagter)en één man: Bert (Jacob Derwig). Bert is de leider en dat zal de woongroep weten.In de groep wordt alles gedeeld: geld, de kinderen, yoghurt, valium; alles is van iedereen. Maar, hoe deel je de dingen die je niet kunt vastpakken? Waar laat je verdriet? Hoe zeg je dat je hart gebroken is als het in huisvergaderingen vooral gaat over wie wanneer naar de afhaalchinees gaat?

Iedereen probeert de 183 huisregels van Bert zo goed mogelijk na te leven, maar als de kinderen op een dag uit huis worden geplaatst, realiseren de volwassenen zich dat het zo niet langer gaat. Er moet voorkomen worden dat de groep explodeert. Aan de slag dus. Het grote verdriet dat de woongroep al jaren in stilte met zich meedraagt, moet worden benoemd.

Kim van Kooten

Ik las het boek van Tim en wist meteen: dit moet een serie worden. Tim en ikwaren het eigenlijk meteen over alles eens: we wilden heel graag iets maken waarbij meerdere genres door elkaar lopen. […] Onze serie moest een mix worden van komedie en diep drama. In de serie zit een emotionele onderstroom die je meevoert naar een hartverscheurend eindpunt. Ik denk dat het Tim en mij gelukt is iets te maken dat er nog niet was.

Tim Kamps

In de acht afleveringen van deze dramaserie zit een gigantischemotionele boog. Dat is gelukt doordat we acteurs hebben die heel goed aanvoelen hoe dun de lijn is tussen komedie en drama.Dat je dan én Malou Gorter én Maria Kraakman én Bianca Krijgsman én Hannah van Lunteren én Jacob Derwig hebt, dat is echt een geschenk. Ik wist vanaf het begin al dat Jacob Bert moest zijn. Dat personage heeft een kant die bijna slapstick is, maar het is ook een man die van binnen kapot is van verdriet. Hoe Jacob dat speelt, dat kan niemand.

Scenario: Kim van Kooten

Regie: Tim Kamps

Producenten: Topkapi series in coproductie met VPRO

Met o.a.:Jacob Derwig, Malou Gorter, Eric van Sauers, Bianca Krijgsman, Maria Kraakman en Hannah van Lunteren.

De verschrikkelijke jaren tachtig, vanaf zondag 30 januari, 21.25 uur, VPRO, NPO 3 

In totaal 8 afleveringen, 25 minuten

vpro.nl/verschrikkelijkejarentachtig

Foto: Topkapi