Portretfoto Koningin Máxima 50ste Verjaardag. Foto Gemaakt Door

Over onze koningin: het Máxima-schap is een fulltime baan

Dat Máxima temperament heeft, zien we tijdens haar werkbezoeken. Haar schaterlach, haar prachtige danspassen, de armen in de lucht, een gezicht vol emotie. Binnen de paleismuren zal dat vast ook nadelen hebben, maar wanneer zij met mensen praat, zie je dat ze zich echt inleeft in anderen. Ze laat haar gevoelens zien en dat merk je aan de aandacht die ze voor anderen heeft. Hoe is onze koningin in het echt?

Het moet op haar manier gebeuren

Dat ze ook een beetje een control freak is, leerden we ook. Dezelfde royalty verslaggever van Elle schreef: ‘Controle heeft ze ook over de diners op het paleis. Bij een galadiner of staatsbanket denkt ze mee over de aankleding van de tafels en kiest zij het servies en de bloemstukken. Voor zowel de etentjes als bij de inhoudelijke projecten weet Máxima precies hoe ze het geregeld wil hebben, en moet het ook wel echt op haar manier gebeuren.’

Máxima is veel langer en slanker in het echt

Een ding dat je opvalt wanneer je haar in het echt ontmoet, is haar lengte. Met haar 1 meter 78 is ze voor een Argentijnse behoorlijk lang. Maar ook in Nederland valt haar lengte op. Tel daarbij op dat ze in het openbaar bijna altijd op hoge hakken loopt, en ze is een indrukwekkende verschijning. Dat is ze toruwens ook wanneer je haar – heel toevallig – door het Haagse Bos ziet hardlopen. Onopvallend in sport tenue met een petje op, waarbij ze haar bewakers er soms met gemak uit loopt op haar lange benen.

Het Máxima-schap is een fulltime baan

Damkampioen Roel Boomstra vertelde over zijn ontmoeting met de koningin: ‘Een leuk gesprek, ze was overal opvallend goed van op de hoogte.’ En kinderboekenschrijfster Manon Sikkel vertelde: ‘Je mag echt niets vertellen over wat je tijdens die lunch meemaakt. En voor een verhalenverteller zoals ik is dat best lastig. Want ik zat wel met allemaal beroemde mensen aan tafel. En naast de koning. Ik kan alleen zeggen dat we echt verschrikkelijk gelachen hebben, de koning en ik. Maar met de koningin had ik eerlijk gezegd een beetje te doen. Je ziet dat de koning al van jongs af aan getraind is in small talk. Hij is daar echt steengoed in. Maar aan Máxima – en dat is nu wel al tien jaar geleden – zag ik ook dat ze een moeder van drie pubers was en een fulltime baan. Dat je dan elke keer weer al die mensen een handje moet geven, ik zou er gek van worden. Maar zij doet het met zo veel liefde en aandacht. Wanneer ik nu op scholen kom, vertel ik altijd tegen kinderen dat ik bij Willem Alexander en Máxima heb gegeten. Dan willen ze altijd weten hoe Máxima in het echt is. En om die kinderen dan een beetje gek te maken, heb ik het alarm op mijn telefoon gezet en doe ik alsof de koning mij belt. Voor de klas zeg ik dan: “sorry, koning, ik heb nu even geen tijd, Ik sta hier voor groep zes van de Regenboogschool in Ermelo.”