Paardenstaart Gijs Staverman Tentoongesteld In Mediamuseum

Paardenstaart van Gijs Staverman tentoongesteld in Beeld & Geluid

Het wordt steeds gekker. Een kapotgeslagen gitaar van Nirvana-voorman Kurt Cobain, een gestolen horloge van John Lennon. Voorwerpen van beroemdheden worden geveild voor astronomische bedragen. In Nederland hebben we zo onze eigen manieren van omgaan met spullen van prominenten. De afgeknipte paardenstaart van Gijs Staverman wordt tentoongesteld in Beeld & Geluid in Hilversum. De radio-dj kwam het harige nieuwe item voor de collectie van het mediamuseum zelf brengen.

De staart was ooit kenmerkend voor de dj en werd in 1994 door Paul de Leeuw afgeknipt in het tv-programma De schreeuw van De Leeuw. De 57-jarige NPO Radio 2-dj kwam de staart in een wit kunststof bakje brengen. Na een introductiepraatje van Beeld & Geluid-conservator Wytze Koppelman trok Staverman een paar witte handschoentjes aan om zijn haren in een speciaal ingerichte vitrine te leggen. Ook ondertekende de dj een echtheidscertificaat.

“Mijn vader had een kaasmuseum in Schagen. Hij zei: alles in een museum is bijzonder. En ik denk dat ik iets heel bijzonders heb. Iets waardevols, zou mijn vader zeggen”, zei Staverman. “Ik ben er heel heel, heel trots op en vereerd mee.”

In 2021 zei Staverman op NPO Radio 2 dat hij de paardenstaart nog steeds had. Beeld & Geluid sloeg daarop aan en wilde de staart in zijn collectie opnemen. Maar het haar was onvindbaar. Dit jaar vond de dj de staart toch terug en dus kan die nu worden tentoongesteld.

De paardenstaart is tot 14 januari te zien in de vitrine. Daarna verhuist de staart naar het depot in de kelder, waar hij ook nog te zien zal zijn.

Bron: nu.nl / foto: ANP