Traditional Dutch Oliebollen Donuts

Partyhapje: Oliebollen maken

Oudejaarsavond is het moment waarop je nog even alles mag loslaten voordat het nieuwe jaar zich aandient met goede voornemens en frisse kansen. Terwijl de klok richting middernacht tikt en de glitterjurken uit de kast komen, vult de vertrouwde geur van versgebakken oliebollen je huiskamer. Want zonder die warme, met poedersuiker bestrooide klassieker voelt het simpelweg niet als oud en nieuw.

Wist je dat er in Nederland tegenwoordig veel meer oliebollenkramen zijn dan vroeger? Sinds 2013 is het aantal met bijna 40% gestegen. Er worden jaarlijks, naar schatting, ruim 80 tot 90 miljoen oliebollen gegeten in Nederland. Vroeger heetten ze oliekoeken en werden ze vooral in de winter gegeten omdat ze veel energie gaven. Warm en voedzaam, ideaal tegen de kou.

Zelf oliebollen maken

Dit heb je nodig voor 20 stuks:
500 ml lauwwarme melk
1 zakje gedroogde gist
2 el suiker
500 g bloem
1 ei
1 tl zout
150 g krenten/rozijnen
(geweld in warm water of rum)
olie om in te frituren

Bereidingswijze:
Meng de gist met de melk en de suiker en laat dit 10 minuten staan, zodat de gist kan activeren. Voeg daarna de bloem, het ei en het zout toe en meng alles tot een glad beslag. Schep de krenten erdoor en laat het beslag, afgedekt, 45 tot 60 minuten rijzen. Verhit intussen de olie tot 180°C. Schep vervolgens bolletjes beslag in de olie en bak ze in 4 tot 6 minuten goudbruin. Laat de oliebollen uitlekken, bestuif ze met poedersuiker en geniet.

Dit recept komt uit Party editie 52, die nu in de winkels ligt. Bestellen kan hier.

FOTO: GETTY IMAGES/MOMENT OPEN

Uit andere media


Evelien Berkemeijer

Evelien is online redacteur voor Weekend en Party en heeft haar telefoon vastgeplakt aan haar hand. Wanneer ze opkijkt van sociale media, dan meestal naar haar poes Pluis (die een eigen Tiktok heeft).

Meer van Evelien