Npo Seizoensopening 2017 2018

Paul Witteman wint prestigieuze Ere Zilveren Nipkowschijf voor hele oeuvre

De Ere Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar Paul Witteman. De jury heeft dat besloten vanwege zijn gehele oeuvre, dat bovendien “een gouden randje” heeft. De 75-jarige programmamaker, journalist en presentator nam zondag afscheid van zijn tv-programma Podium Witteman.

Witteman ontving in 1998 de ‘reguliere’ Zilveren Nipkowschijf. In het juryrapport van toen stond: “Paul Witteman zal de televisiegeschiedenis ingaan als een programmamaker die in de jaren negentig als geen ander zijn stempel heeft gedrukt op de informatieve sector. Hij was en is niet alleen een voortreffelijk presentator, maar ook een intelligent interviewer, die zich met schijnbaar groot gemak op de moeilijkste gebieden begeeft.”

De jury van dit jaar stelt vast dat de reputatie van Witteman nog steeds staat en nu zelfs is verbreed door “zijn prestatie om met Podium Witteman een van de geliefdste muziekprogramma’s van de Nederlandse omroep te hebben gebouwd”. Zijn oeuvre verdient volgens de jury daarom een Ere Zilveren Nipkowschijf “met een gouden randje”.

De Ere Zilveren Nipkowschijf wordt op 16 juni uitgereikt tijdens de zestigjarige jubileumeditie van het evenement. De prijs ging vorig jaar naar Het Sinterklaasjournaal van de NTR. Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, André van Duin, Sonja Barend en het VPRO-programma Zomergasten behoren tot de eerdere winnaars van de prijs.

Bron: nu.nl / foto: Brunopress