Nationale Haringpartij 2024 26062024 Ajdj (87) Pieter Van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven openhartig over gezondheid

Ondanks zijn hoge leeftijd van 85 jaar wil prof. mr. Pieter Van Vollenhoven niet wegblijven van de Nationale Haringpartij, het feest waar hij een graag geziene gast is. Als eerbetoon en waardering voor zijn enthousiasme, gedrevenheid en betrokkenheid waarmee hij zich op geheel eigen, charismatische wijze heeft ingezet voor het maatschappelijk belang, kreeg de professor in 2009 de Gouden Haring opgespeld van deze prestigieuze Haringpartij.

Hoewel gezondheidsperikelen hem de afgelopen jaren parten hebben gespeeld, doet Van Vollenhoven graag een stapje extra om erbij te zijn op dit event. En dat verdient respect, gezien zijn medische achtergrond. Tussen 2001 en 2008 werd de uiterst sympathieke zwager van onze voormalige koningin Beatrix drie keer behandeld aan huidkanker in zijn gezicht. In 2008 werd er een schema voor regelmatige controle opgesteld, aan de hand waarvan er in december 2014 alarm werd geslagen: de Rijksvoorlichtingsdienst maakte toen bekend dat er opnieuw een vorm van huidkanker bij hem was geconstateerd. Het kwaadaardige weefsel werd onmiddellijk poliklinisch verwijderd in het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Nationale Haringpartij 2024 26062024 Ajdj 66 Pieter Van Vollenhoven

Het contact tussen mensen is iets wat Van Vollenhoven erg belangrijk vindt. Hij wil zelf graag toegankelijk zijn en gesprekjes aangaan met iedereen die dat graag zou willen op de 61e Nationale Haringpartij. Vandaar ook, dat de professor ieder jaar even tijd maakt voor weekblad Party om een paar vragen te beantwoorden. “Voor mijn gevoel gaat het goed met me, maar medisch weet ik dat nooit zeker.”

Ons gesprek met Van Vollenhove staat uitgewerkt in de nieuwe Party 28 die vandaag verschijnt.

Foto’s: Andries Jelle de Jong