Amalia

Prinses Amalia krijgt professionele hulp

Prinses Amalia praat met enige regelmaat met een professional als het gaat om haar psychische gezondheid. “Ik vind het geen taboe”, vertelt ze in de gesprekken met Claudia de Breij voor het boek Amalia dat dinsdag verschijnt. Het boek wordt uitgegeven ter gelegenheid van de aanstaande achttiende verjaardag van de troonopvolger.

Amalia’s ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima schakelden een kinderpsychiater in toen hun oudste dochter op de basisschool met zichzelf in de knoop leek te zitten. Dat had toen mede te maken met de omgang met een medeleerling en het leerde Amalia om meer dan één vriendin te hebben.

Nog steeds bezoekt de prinses een psycholoog wanneer ze dat nodig vindt. “Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar”, zegt de prinses, die eraan toevoegt dat ze het heel normaal vindt om professionele hulp te krijgen.

Amalia vindt het ook belangrijk om aan haar psychische gezondheid te werken omdat haar tante Inés Zorreguieta, de jongste zus van koningin Máxima, in 2018 een einde maakte aan haar leven. “Ik probeer maar te denken dat ze het beter heeft nu. Dat ze bij mijn opa is”, zegt de prinses. Bij bezoeken aan kerken steekt ze waar mogelijk vier kaarsjes op: voor Inés, voor oom prins Friso en voor haar twee overleden grootouders, prins Claus en Jorge Zorreguieta.

bron: Shownieuws / foto: RVD