Recept Engelse Christmas Pudding van Rudolph van Veen
Engelse Christmas Pudding
Nagerecht voor 8 tot 12 personen
Bereidingstijd ca. 30 minuten
Kooktijd 1,5 uur
Hiervoor heb je een klassieke puddingvorm nodig van metaal of aardewerk. Je kunt ook een tulband vorm gebruiken als je die hebt. Zorg ervoor dat je ook een pan hebt die groot genoeg is om de vorm in te koken!
Verder heb je nodig; een rasp, foodprocessor of staafmixer-hakmolen, mixer en aluminiumfolie
Ingrediënten:
Boter of olie om de vorm in te vetten
1 citroen
100 ml ahornsiroop
70 g gedroogde cranberry’s
70 g gedroogde pruimen
70 g gedroogde vijgen
70 ml whisky
210 g roomboter
210 g lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
100 g zelfrijzend bakmeel
3 theelepels bakpoeder
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel vers geraspte gember
½ theelepel nootmuskaat
Bereiding:
Vet de puddingvorm in met boter of olie en rasp de citroenschil boven de vorm zodat overal een beetje citroenschil zit.
Schenk de ahornsiroop onderin de vorm. Dit lijkt misschien een beetje gek, maar het komt echt helemaal goed!
Maal de gedroogde vruchten samen met de whisky helemaal fijn in een foodprocessor of gebruik hiervoor een staafmixer-hakmolen. Het hoeft niet superfijn te worden maar liefst wel een beetje alsof het een beetje pasta-achtig is.
Klop de boter met suiker luchtig met een mixere klop hier één voor één de eieren door.
Voeg hieraan de gepureerde vruchten toe en meng dit goed door.
Geen angst als het mengsel er nu wat vreemd (of zelf geschift!) uitziet! Ik zei het al eerder; het komt goed!
Meng bakpoeder en specerijen door het meel en spatel dit vervolgens door het beslag.
Stop met roeren als alles goed gemengd is en gier dit beslag nu in de puddingvorm, bovenop de vloeibare ahornsiroop.
Vul de vorm niet helemaal tot boven want de pudding zal tijdens het koken nog iets omhoog komen.
Dek het beslag af met een stukje bakpapier en vervolgens met aluminiumfolie. (of eventueel een deksel indien die bij de puddingvorm hoort). De pudding moet nu 1,5 uur koken om gaar te worden, waarna je hem warm serveert.
Maar je kunt de gevulde vorm ook eerst 1 dag bewaren in de koelkast voordat je hem kookt.
Zet de vorm in een grote kookpan en giet langs de rand zoveel heet water tot de vorm tot 2/3 in het water staat.
Breng het water aan de kook en zet een deksel op de pan.
Laat de pudding op heel laag vuur nu 1,5 uur koken.
Na het koken kun je het beste de vorm uit de pan nemen en hem nog 20 minuten laten rusten en dus iets afkoelen voordat je hem op z’n kop lost op een schaal.
Het is typisch Engels om er nu een hulst takje in te steken en warm te serveren.
Je kunt deze pudding ook heel mooi (met het licht uit) flamberen met brandende whisky als je dat leuk vindt.
Veel plezier en een beetje bak-geluk!
Rudolph