Roxeanne Hazes Insta

Roxeanne Hazes: ‘Vrijheid is dat het niet perfect hoeft te zijn’

Ook de Bevrijdingsfestivals zijn door het coronavirus gesneuveld. Maar dat maakt Roxeanne Hazes geen minder trotse Ambassadeur van de Vrijheid. Sterker nog: ze voelt alleen maar meer drang om de vrijheidsboodschap te verkondigen.

Hoe ga je om met het coronavirus?
“Ik ben niet bang, maar we hebben alle maatregelen genomen om het virus zo ver mogelijk uit de buurt te houden. Vrienden komen niet meer langs en wij gaan ook niet onnodig de deur uit. Op die manier proberen we het onder controle te houden. Als ik naar die kleine kijk, dan lukt dat aardig. Hij heeft totaal geen besef van wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Het is fijn dat we onze stress niet op hem overdragen.”

Baal je ervan dat je dit jaar niet zoals gepland kunt shinen op de Bevrijdingsfestivals?
“Nou, ik heb jaren uitgekeken naar de dag dat ik Ambassadeur van de Vrijheid mocht worden, maar ik ben niet zo bijdehand dat ik zeg: dit of dat moet gebeuren. Het is volkomen logisch en begrijpelijk dat de festivals niet doorgaan, maar ik ben nog steeds een heel trotse Ambassadeur.”

Waarom stond de titel Ambassadeur van de Vrijheid op je wensenlijst?
“Ik durf te zeggen dat ik een vrouw en een artiest ben die staat voor vrijheid. Op het podium deel ik vrijwel alles van mezelf: van mijn diepste dips tot anekdotes die empoweren. Aan mijn publiek merk ik dat ze daar heel erg in meegaan. Ze voelen dat ze bij mij zichzelf kunnen zijn. Mijn concerten worden daardoor ook veel bezocht door mensen uit de lhbtq-scene.”

Aan wie of wat denk jij op Bevrijdingsdag?
“Een groot deel van de familie van mijn oma’s kant heeft Joods bloed. Zij vertelde vroeger vaak verhalen over alle familieleden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vergast. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. Ik denk daar niet alleen op 4 en 5 mei aan, maar ik sta er zeker even extra bij stil.”

Wat betekent vrijheid voor jou persoonlijk?
“Vrijheid is dat ik een goede balans heb tussen het moederschap en mijn werk. Vrijheid is dat ik als vrouw niet ondergeschikt ben aan de man, maar dat we gelijkwaardig zijn. Vrijheid is dat ik op het podium mezelf kan zijn, of ik daar nu in een bikini sta of in een skipak. Vrijheid is dat ik accepteer dat ik een buik, striae en putten heb. Vrijheid is dat het niet perfect hoeft te zijn.”

bron: Veronica Magazine

foto: Instagram