Staatsiefoto Koning Willem Alexander En Koningin Maxima In Burgerzaal 2018 Erwin Olaf Liggend

Salaris Koning neemt toe, vertrouwen af

“Het is pijnlijk dat Nederlanders moeite hebben om hun rekeningen te betalen”, zei Willem-Alexander tijdens de troonrede op Prinsjesdag. Maar op exact die dag krijgt de koning te horen dat hij er 2,8 procent op vooruit gaat in salaris. Ook Máxima en schoonmoeder prinses Beatrix krijgen compensatie vanwege de hoge inflatie. Voor het eerst gaat er meer dan 50 miljoen euro naar het koningshuis. In de miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd staat 50,2 miljoen euro begroot voor het koningshuis.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben volgend jaar 464.000 euro meer te besteden dan dit jaar.

Vertrouwen neemt duikvlucht

Tegelijkertijd heeft het vertrouwen in het koningshuis heeft dit jaar een duikvlucht gemaakt, zo bleek uit het jaarlijkse koningshuisonderzoek van Ipsos. Waar in 2020 nog drie kwart van de Nederlanders vertrouwen in de koning had, is dat aandeel dit jaar gedaald naar minder dan de helft. Veel respondenten vinden dat de vorst een stuk minder betrokken, menselijk en meelevend overkomt.

Bron: ANP / Foto Erwin Olaf