Selma Van Dijk 10102023 Ajdj (2)

Selma van Dijk lyrisch over haar muzikale jeugd

Als we bij voormalig SBS-presentatrice Selma van Dijk langsgaan, blikken we eens terug op haar leven tot nu toe. We praten over haar beroemde vader, de begenadigd pianist Louis van Dijk, en zo belanden we in Selma’s jeugd. daarover vertelt ze Party dat ze een uiterst gelukkige kindertijd heeft beleefd. Selma: “Als klein kind wist ik niet beter dan dat er muziek in huis was. Toen ik wat ouder werd, was ik echt verbaasd dat er bij sommige gezinnen thuis geen instrumenten stonden. Immers, muziek was mij met de paplepel ingegoten. Het indirecte gevolg van het beroep van mijn vader was, dat hij veel van huis was. Meestal als wij uit school kwamen, was hij al weg. Mijn broers en ik zagen hem vaak in de weekenden. Heel af en toe was hij doordeweeks ‘s avonds thuis. Mijn moeder was er wel altijd. Zij regelde het thuis allemaal wel.”

“Mijn ouders hadden een goed huwelijk. Heel fijn om daarbij op te groeien. Veel liefde en respect naar elkaar, veel humor. Mijn moeder gaf mijn vader ook alle ruimte om te kunnen zijn wie hij was. Mijn moeder kon heel mooi zingen. Ik heb daar mooie herinneringen aan wat betreft mijn jeugd. Als er feesten bij ons thuis waren, gingen mijn ouders samen een opera improviseren. Mijn vader ging dan achter de vleugel zitten en speelde willekeurig iets van een grote Italiaanse operacomponist als Puccini of Verdi. Mijn moeder ging daar dan een terplekke zelfbedachte solo bij zingen met haar hoge operastem, maar dan met grappige teksten. Als het maar een beetje Italiaans klonk, dan leek het een echte opera. Iets als ‘Spaghettiiii macaroniiiii’, met van die hoge uithalen, waar mijn vader dan weer op inspeelde. Als mijn moeder dan zo lekker aan het zingen was op zo’n feest, toen zeiden de mensen altijd dat ze meer moest doen met haar stem en dat ze prima opera kon zingen. Mijn moeder wimpelde dat altijd af. Zij wilde op de achtergrond blijven en zei: ‘Louis is de artiest, ik blijf de artiest in huis.’ Dat deed ze goed. Ze was altijd heel bescheiden.”

Foto: Andries Jelle de Jong