Sjoukje Dijkstra En Joan Haanappel

Sjoukje Dijkstra heel verdrietig om overlijden Joan Haanappel

Voormalig kunstrijdster Joan Haanappel is op 83-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Belgische Leuven. Ze werd in 1940 geboren in Den Haag en zette in de jaren vijftig en zestig samen met Sjoukje Dijkstra het kunstrijden in Nederland op de kaart. Dankzij de successen van ‘Sjoukje en Joan’ werd kunstrijden een populaire televisiesport in ons land.

Lief en leed

“Joan en ik deelden 75 jaar lief en leed met elkaar”, reageerde Sjoukje Dijkstra op de dood van haar hartsvriendin. De vriendinnen zagen elkaar voor het eerst op een verkleedfeestje in Den Haag. Joan had zich verkleed als Indiaan en Sjoukje als Sneeuwwitje. Ze gingen ook samen trainen als schaatsmaatjes en hun talent werd al snel opgemerkt.

Olympisch goud

Joan werd vier keer nationaal kampioen kunstschaatsen. Ook deed ze tweemaal mee aan de Olympische Spelen, hoewel ze geen podiumplaats bemachtigde. Sjoukje Dijkstra veroverde in 1964 olympisch goud. Joan Haanappel heeft zich – ook toen ze niet meer schaatste – altijd actief voor de sport ingezet.

Beeld: Andere Tijden