Tanja Jess: “Dit soort dingen moet je doen om je shit te verwerken”

Tanja, het jaar is bijna voorbij. Hoe zou je 2022 voor jezelf omschrijven? ”Het was een bewogen jaar, op heel veel verschillende niveaus. Om ervoor te zorgen dat ik toch in mijn goede doen blijf, leef ik gezond. Ik sport drie keer in de week als het even kan en doe aan yoga. Ik ben net naar een heerlijke retreat geweest. Dat soort dingen moet je gewoon doen om je shit te verwerken, denk ik. Want anders wordt de stress te veel en die moet je op de een of andere manier kwijtraken. Dus af en toe er even tussenuit piepen, een beetje ontspannen, werkt voor mij heel goed.”

Veel bewuster

Begin januari word je 56. Doe je nu andere dingen om tot jezelf te komen dan tien jaar geleden? ”Ik was tien jaar geleden nog veel meer aan het racen en aan het doen. Nu denk ik veel vaker: oké, even pas op de plaats. Ik ben me veel bewuster van mijn innerlijke processen, zeg maar, en een beetje gegroeid in de afgelopen tien jaar. En dat was ook de bedoeling.”