Amalia Rvd

Terugblik 2021: Amalia stortte toelage terug

Het is zover, een nieuw jaar is losgebarsten. We kunnen het niet laten om nog even over de schouder terug te kijken naar 2021, waar van alles gebeurde dat breed werd uitgemeten in de media. Zoals de enorme toelage die prinses van Oranje Amalia kreeg toegekend, maar die ze weigerde…


Vanaf haar achttiende verjaardag, die zij op 7 december vierde, heeft prinses Amalia als toekomstige troonopvolgster volgens de wet recht op drie ton aan inkomen en 1,3 miljoen euro per jaar als vergoeding voor personele en materiële uitgaven. In politiek Den Haag, maar ook zeker onder heel veel mensen in het land, lag de toelage van ruim 1,6 miljoen euro heel gevoelig. Toen er in 2016 een debat met minister-president Mark Rutte over gevoerd werd, noemde hij het ter discussie stellen van het bedrag dat de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zou krijgen ’populisme’. Amalia zelf heeft zich niet in deze termen over alle kritiek uitgelaten, maar in juni van dit jaar stuurde zij er wel een brief over naar de premier.

In haar schrijven maakte de kroonprinses bekend om zolang ze nog studeert, van het geld af te zien. Amalia, in een handgeschreven brief over waarom ze geen aanspraak op de riante toelage wenst te maken en deze terugstort: ”Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere coronatijd.” Amalia beseft heel goed dat zij geen enkele reden tot klagen heeft. In het door Claudia de Breij geschreven boek ’Amalia’, dat ter ere van haar achttiende verjaardag is uitgebracht: ”Ik ben enorm bevoorrecht. Dat ik op vakantie kan, dat ik überhaupt een paard kan hebben. Ik weet heus wel dat het ook anders kan. Natuurlijk heb ik nooit doorgelopen op versleten schoenen, maar ik weet van kinderen bij wie dat wel zo was, kinderen op school die met hun ouders mee moesten denken: gaat dit geld nu naar een beugel of iets anders?”

Foto: RVD