Tineke De Nooij 20092022 Ajdj (12)

Tineke de Nooij: ‘Mijn leven mag niet uitgaan als een nachtkaars’

Tineke de Nooij heeft een topjaar achter de rug. Ze nam een belangrijke beslissing door weg te gaan uit de bossen van Baarn en in een appartement in een zorghuis te gaan wonen. Tineke vertelt: “Dit jaar ben ik verhuisd naar een eigen appartement in het Rosa Spier Huis. Dit is mijn eindstation. Ik ga hier niet meer vandaan, tenzij tussen zes plankjes. Als je over mijn balkon naar links kijkt, zie je de vleugel waar mensen zitten die dagelijkse, intensievere verzorging nodig hebben. Daar zullen ze mij niet zien. Dat was het eerste wat ik tegen de dokter zei, toen ik hier kwam wonen. Waarop die meteen vroeg of ik mijn euthanasieverklaring wel had getekend. Ik antwoordde dat ik die al zo ontzettend lang klaar heb liggen. Ik sta er heel duidelijk in: als ik niet meer zelfstandig kan zijn en intensieve zorg nodig heb, dan ben ik al mijn vrijheid kwijt. Dan hoeft het voor mij niet meer. Ik wil voor mezelf kunnen zorgen en op eigen benen kunnen staan. Als dat niet meer kan, is de lol er voor mij af. Dan houden we ermee op. Het leven hoeft van mij dan niet verlengd te worden. Ik heb een hartstikke leuk leven gehad, vind ik. Dat moet niet uitgaan als een nachtkaars.”

“In juli 2023 heb ik mijn komst naar het Rosa Spier Huis gevierd met een muzikale traktatie. Dat was een heel leuke happening. Ik wil de bewoners, medewerkers, vrienden en familie af en toe trakteren op iets leuks. Onder de naam Tinekes Treat, dat Tinekes traktatie betekent, organiseer ik van tijd tot tijd iets muzikaals in de theaterzaal van het Rosa Spier Huis. Ik moet wat te doen hebben. Ik wil actief blijven en bezig zijn. Ik wil graag mijn muziek hier naartoe brengen. Ik ga dat meer doen, dit soort evenementen organiseren. Er is voldoende belangstelling voor.”