Placeholder

Tjitske Reidinga: ‘Ik ben een gewone vrouw met een ongewoon leven’

Ze kwam ter wereld in Friesland, maar spreek geen Fries en komt nauwelijks nog in de provincie. Toch wist Party haar te treffen in haar geboortestad Leeuwarden, waar ze trots voor ons poseert voor het bekende Waaggebouw. Tjitske vindt zichzelf een gewone vrouw, met een bijzonder voorrecht: ‘Ik kan volledig doen waar mijn hart ligt. Een heleboel mensen lukt dat helaas niet.’ In Party 44, die traditiegetrouw nog tot en met dinsdagavond in de winkels ligt, een fraai interview met Tjitske. Hieronder vast een indruk.

 

We treffen je hier in je geboortestad Leeuwarden. Hoe Fries ben jij eigenlijk?

“Nou, niet zo heel Fries. Ik spreek geen Fries en kom hier ook niet zo vaak meer. Vroeger kwam ik nog heel veel in Leeuwarden, omdat mijn oma hier woonde. Ze is al een hele tijd geleden overleden en sindsdien werden mijn bezoekjes aan deze mooie provincie veel minder.  En dat is best jammer, want het is eigenlijk maar anderhalf uur van mijn woonplaats Amsterdam. Al moet ik er wel bij zeggen dat Friesland voor de meeste Amsterdammers qua gevoel altijd ontzettend ver weg is, en Friezen veel lichter denken over de afstand van hun eigen provincie naar de hoofdstad, haha. Ik kom hier natuurlijk nog wel geregeld  om te spelen in de Friese theaters, zoals De Harmonie in Leeuwarden.”

 

En spelen doe je veel, zoals in het toneelstuk ‘Sophie’ waarmee je sinds half september door het land toert. Het gaat over het bijzondere leven van een gewone vrouw. Hoe gewoon ben jij zelf?

“Ik vind mezelf heel gewoon. Maar ik heb op zich wel een heel ongewoon bestaan; het werk dat ik doe en het soort leven dat ik leid, is natuurlijk niet standaard. Dat besef ik wel heel goed.”

 

Wat is er vooral ongewoon aan?

“Wat volgens mij wel bijzonder is, is dat ik volledig kan doen waar mijn hart ligt en dat ik daar ook nog van kan leven. Een heleboel mensen lukt dat helaas niet. Ik voel me daar dan ook echt door bevoorrecht en ik ben er dankbaar voor dat dat nog steeds goed gaat.”