typhoon

Typhoon met dood bedreigd na Zomergasten

Muzikant Typhoon (36) is na zijn optreden in Zomergasten, waarin hij zijn ervaring met racisme besprak, met de dood bedreigd. Dat vertelt de rapper in een interview met het AD.

“Nadat ik bij Zomergasten over dit onderwerp sprak, twitterde Geert Wilders dat ik maar een ander land moest zoeken als het me hier niet beviel. Dat soort opmerkingen raakt me nog het minst. Het is bijna slapstick”, stelt de artiest. “Maar er zijn ook echte doodsbedreigingen binnengekomen. Nu heb ik een heel dikke huid, maar dat soort berichten sijpelt toch door naar je binnenste. Je raakt in een staat van voortdurende waakzaamheid. Een heel naar gevoel is dat.”

Dat weerhoudt Typhoon er echter niet van om racisme ook aan te kaarten met zijn nieuwe album, Lichthuis: “Op Lichthuis kon ik niet om het actuele debat rond identiteit heen. Soms schrijf ik heel poëtisch en cryptisch, maar hiphop heeft gelukkig ook rauwe en directe energie in zich.” Als artiest claimt Typhoon zich verantwoordelijk te voelen om in zijn werk de wereld om zich heen te beschrijven. “Hoewel ik weet dat elk woord tegenwoordig op een gouden schaaltje wordt gewogen, mag ik vrijmoedig spreken. Op de track ‘Botoman’ ben ik explicieter dan ooit over mijn kleur en over het racisme dat ik heb ervaren. Ik rap over het bestaan van een zwarte man in een witte wereld. Dat mocht niet multi-interpretabel zijn,” stelt de rapper.

Beeld: Instagram