Echtscheiding

Waarom gaan er veel koppels scheiden na de vakantie?

Hoewel vakantie een tijd is om te genieten en tot rust te komen, gaat die vlieger niet voor iedereen op. Zeker voor mensen die samen met hun partner op reis gaan kan dat best een flinke relatietest zijn. In augustus en september is er dan ook een piek te zien in het aantal scheidingen. Hoe komt het dat er zoveel mensen scheiden na de vakantieperiode?

Op vakantie kun je natuurlijk enorm genieten samen met je partner, maar tegelijkertijd zitten jullie ook veel op elkaars lip. Als er al problemen waren, dan komen die sneller naar boven nu jullie alle tijd hebben. Je zou denken dat het samenzijn kan helpen om dit op te lossen, maar helaas kan dit de problemen ook verergeren.

Echtscheidingspiek eind augustus
Eind augustus is de grootste piek van het aantal scheidingen en deze piek houdt aan tot begin september. Dat blijkt uit onderzoek van TNO NIPO, in opdracht van vFAS echtscheidingsadvocaten- en mediators. Voor het onderzoek werd een enquête uitgezet onder 293 echtscheidingsmediators. Het blijkt dat scheidingsbureaus na de zomervakantie zo’n 20 tot 30 procent meer aanvragen krijgen voor scheidingen dan normaal. En ook na de kerstvakantie is er een piek meetbaar.

Vakantie laatste redmiddel voor relatie
Volgens directeur van de gecertificeerde mediators, Guido Bakker, is het niet zo gek dat er een piek in het aantal scheidingen te zien is na de vakantie. “Vakantie wordt vaak ingezet als laatste redmiddel voor de relatie”, legt hij uit. “Een vakantie hoort fijn te zijn, maar vanwege het intensieve samenzijn wordt voor veel stellen al het slechte aan hun relatie dan juist uitvergroot.”

Vrouwen nemen vaak initiatief voor scheiding
Vaak zijn het volgens het onderzoek vrouwen die de scheiding voorstellen. Een vrouw die het meemaakte verklaart in het onderzoek: “Steeds dachten mijn ex-man en ik dat het zo slecht tussen ons liep omdat we druk waren met ons werk. We maakten nauwelijks tijd voor elkaar. We hoopten dat we elkaar tijdens de zomervakantie aan het Spaanse strand opnieuw zouden ontdekken. Helaas gebeurde precies het tegenovergestelde. Omdat we drie weken lang dag en nacht samen waren, werd glashard duidelijk dat de koek op was. We deden wel ons best om er nog iets van te maken, maar toen ons gewone leventje na de vakantie weer begon, wisten we het zeker: dat wat er ooit tussen ons heeft gebloeid komt nooit meer terug. Daarop besloten we in goed overleg te gaan scheiden.”

Dit artikel is afkomstig uit Vriendin. Meer van dit soort mooie verhalen lezen? Ga naar Vriendin