Geeuwen

Waarom moet je gapen als je het iemand anders ziet doen?

Geeuwen of gapen werkt aanstekelijk. Volgens de wetenschap is dit heel makkelijk te verklaren. Er wordt gezegd dat de kans zes keer zo groot wordt dat ook jij moet gapen, als je een ander ziet gapen. Dit zou te maken hebben met het concept van sociaal spiegelen. Je kopieert het gedrag van een ander.

Krabben of lachen

Dit kan ook gebeuren als een ander zich krabt of moet lachen. Je spiegel neuronen worden op dat moment aan het werk gezet. Wat je ziet of voelt, wordt gekoppeld aan bepaald gedrag (krabben, gapen). Vaak is het ook een vorm van sociale communicatie en worden sociale relaties hierdoor hechter.

Complexe reflex

Iedereen gaapt wel eens, vooral als je moe bent. In de wetenschap wordt gapen gezien als een complexe reflex. Deze wordt uitgelokt door veranderingen in de context en neurofysiologische veranderingen. Vaak gebeurt dit in de overgang van slapen naar ontwaken, of juist andersom. Gapen zou zorgen voor alertheid en je dus zorgen voor een meer wakker gevoel. Daarnaast zou de verandering in temperatuur in het brein ook de oorzaak zijn voor het aanwakkeren van gapen. Er zijn dus twee soorten: de gaap die ontstaat als gevolg van een fysiologische verandering en de gaap die ontstaat als je een ander ziet gapen.

Dit artikel is afkomstig uit Vriendin. Meer van dit soort mooie verhalen lezen? Ga naar Vriendin