Moe En Warm

Waarom word je moe door het warme weer?


Heb jij dat ook? Dat je moe wordt door de warmte? Suf en niet vooruit te branden? Waarom is dat eigenlijk?
Als de temperatuur stijgt, merken we dat vaak meteen aan ons lichaam. We gaan zweten en worden vaak wat slomer en vermoeider. Volgens Bart Roelands, fysioloog aan de Vrije Universiteit Brussel, verzet je lichaam zich eigenlijk tegen de warme temperaturen, omdat je lijf de temperatuur van binnen op 37 graden wil houden. De hypothalamus in je hersenen regelt de temperatuur in je lichaam. Als het warm is stuurt deze ‘thermostaat’ een signaal naar de zweetklieren. Die moeten dan vocht produceren dat uit je huid komt. Het zweet zorgt er namelijk voor dat je huid afkoelt. Verdampt het zweet, dan wordt de warmte mee weggevoerd.

Loom, lui gevoel

Maar zweten is niet de enige manier om je lichaam af te laten koelen. Je lichaam gaat namelijk ook zelf minder warmte produceren. Bijvoorbeeld door interne processen in je lichaam op een lager pitje te zetten. Je lichaam gaat dan in de ‘slaapstand’, waardoor je vermoeid wordt. Ook zetten je bloedvaten volgens Roelands uit, zodat je meer warmte kan afgeven aan je omgeving. “Daardoor kan je bloeddruk een beetje zakken. En een lage bloeddruk kan ook dat lome, luie gevoel geven.”

Geen pretje

Die vermoeidheid is niet bepaald een pretje. Vooral niet als je wel productief wil zijn. Maar eigenlijk is het ook een soort preventiemiddel. Als je moe bent, lever je minder inspanning, waarmee je lichaam voorkomt dat je oververhit raakt of een hitte-uitputting krijgt. Dat kun je namelijk krijgen als je te lang aan hitte wordt blootgesteld. Eigenlijk is het dus hartstikke handig dat je lichaam zijn eigen middeltjes heeft om om te gaan met de warmte. Toch kan die vermoeidheid wel erg vervelend zijn. Daarom hebben we een aantal handige tips verzameld om hiermee om te gaan. 

Handige tips tegen vermoeidheid

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, omdat je lichaam bij warm weer ook veel vocht verliest. Ga aan de slag met ijsblokjes en vul een kan met lekker koud water. Zorg ervoor dat je ieder uur een glas water drinkt, zodat je vochtbalans op peil blijft.

Met het warme weer heb je waarschijnlijk niet veel zin om lang in de keuken te staan, maar zorg er wel voor dat je voedzame maaltijden blijft eten. Zet licht verteerbaar eten op tafel, zoals kleurrijke salades, soep en fruit. Dit kost je lichaam namelijk minder energie om te verbranden. Daarbij kun je voor meer eetmomenten op een dag te kiezen, waarbij je iets minder eet. Bijvoorbeeld vijf kleinere maaltijden in plaats van drie grote. Verder wordt vaak gezegd dat je met warm weer meer zout moet eten, maar volgens het Voedingscentrum is dat niet nodig.

Dan nog een laatste tip: het is niet erg om minder productief te zijn. Iedereen heeft last van de warmte en dat is helemaal geen probleem. Leg de lat wat minder hoog voor jezelf zowel op je werk als thuis. Geloof ons: dit zorgt al voor veel meer verkoeling.

Dit artikel is afkomstig uit Vriendin. Meer van dit soort mooie verhalen lezen? Ga naar Vriendin