Youp Van 't Hek

Youp van ’t Hek lanceert nieuw liedjesalbum als eerbetoon aan vriendschap

Al bijna veertig jaar delen Youp van ’t Hek (67) en zijn goede vriend en collega Ton van Scherpenzeel (68) lief, leed en werk. Daarom vonden de twee het nu tijd voor een liedjesalbum samen. Youp schreef de tekst, Ton de muziek. ‘Het kwam er steeds maar niet van’ vertelt de komiek aan ANP. ‘Uiteindelijk zei ik: kom op stelletje luie honden, we gaan nu godverdomme die plaat maken.’

Het nieuwe album, ‘Huisje aan C’, is het resultaat. De titel is een woordgrapje dat verwijst naar het huis van Youp in Bergen aan Zee. “De C heeft geen betekenis, maar ik vond gewoon het woord ‘zee’ tuttig klinken.” Het album is letterlijk in een huisje aan Zee opgenomen, vertelt Van ’t Hek: “In onze tuin staat een huis waar lang een oude mevrouw woonde. Toen zij overleed moest er een nieuwe bewoner in, besloten we het zelf te kopen.” Dat werd de studio waarin het nieuwe album werd opgenomen.

Niet al Youp z’n vrienden stonden in eerste instantie te trappelen om aan het album mee te werken, vertelt hij: “Ik trommelde wat vrienden, inclusief Ton, op. Het tuinhuis diende als opnamestudio en in mijn huis konden we eten, inspiratie opdoen en met elkaar praten. In eerste instantie had iedereen zoiets van: ‘Jezus Youp, hoe oud zijn we nou? Dat gaan we toch niet doen?’, maar ik vond dat ze niet zo flauw moesten doen. Achteraf vond iedereen het geweldig.”

Van ’t Herk werkt al sinds 1984 met Van Scherpenzeel samen. Dat gaat vlekkeloos, omdat ze “niet te eerbiedig” met elkaar omgaan, aldus de theatermaker. “Een keer kwam Ton met een nummer van ons aanzetten, waarvan ik de tekst had geschreven en hij de muziek. Maar ik vond het helemaal niks,” vertelt de cabaretier lachend. “Toen zei hij: ‘ja, dat vind ik ook. Weet je waarom? Omdat de tekst helemaal kut is.’ Dat vind ik een heerlijke dynamiek.”

De akoestiek in het tuinhuis bleek uitmuntend te zijn, waaruit uiteindelijk een plaat met dertien liedjes rolde. Oude en nieuwe nummers, maar allemaal met een onderliggende boodschap. “Deze nummers zijn me allemaal heel dierbaar. Ik vind het heel waardevol dat ze nu mooi vastliggen en nooit meer weggaan” aldus Van ’t Hek. “Het is een ode aan de vriendschap, aan het theater en natuurlijk ook een beetje aan Bergen.”

Beeld: ANP