Zangers en zangeressen vertellen over biergooien

Biergooien naar het podium is geen nieuw fenomeen, maar Mart Hoogkamer is wel één van de eerste artiesten die duidelijk laat merken dat hij daar geen trek in heeft. Hij stapte al twee keer van de bühne af. In de nieuwe Party geeft een flink aantal bekende artiesten zijn of haar mening over deze actie, en we vroegen of de zangers en zangeressen zélf weleens bier naar het hoofd hebben gekregen. Hieronder doet Wolter Kroes zijn verhaal.

Wolter Kroes: ‘Ik hou van het publiek’

“Ik heb er nooit last van, maar ik begrijp wel van Mart dat hij is weggelopen. Kijk, als je één biertje om je oren krijgt, moet je niet moeilijk gaan doen. Je kunt niet je hele optreden annuleren voor één biertje: dat is lullig voor het publiek dat er staat. Het zijn vaak maar één of twee figuren die dat doen. Kijk, als ik ‘Viva Hollandia’ zing, gaat er in grote feesttenten altijd bier de lucht in, want de mensen gaan helemaal uit hun plaat. Maar als ze bier naar het podium gaan gooien, zoals bij Mart: hij heeft groot gelijk dat de lol er dan af is. In het begin van mijn carrière heb ik het weleens meegemaakt, als Def Rhymz voor me had gestaan. Die kwam met zijn duikbril het podium op  en schreeuwde: ‘Alles wat naar mij komt, gooien en smijten!’ De apparatuur van de dj’s was kapot, onze apparatuur was stuk, alles was zeik- en zeiknat. Ik had nog geen hits, de mensen kenden mij nog niet, ik stond in een zwarte broek en een zwart hemd op het podium op een boerenfestival. Je moet je wel een beetje aanpassen aan het publiek, je moet niet in een driedelig pak op het podium gaan staan op een boerenrockfestyival, dat heeft geen zin. Ik kom tegenwoordig altijd het podium op met een biertje in de lucht. Dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Ik proost op jullie, Drenthe is fantastisch!’. En dan gelijk ‘Ik heb de hele nacht liggen dromen’ erin gooien en gas erop. Ik ben altijd wel met het publiek bezig, dat scheelt enorm. Als het even kan, ga ik voorafgaand aan het optreden al naast het podium even foto’s maken met de mensen, dat ze zien dat ik gewoon een normale gozer ben. Ik hou van het publiek. Als zij er niet zijn, treden wij niet meer op hè? Als jij als artiest een uitstraling hebt van ‘ik ben belangrijk en jullie moeten naar mij luisteren’, dan houdt het in sommige delen van het land gauw op hoor.”

Foto: Andries Jelle de Jong