Studenten

Zorgverzekering afsluiten als student, dit moet je weten

Wanneer je studeert en 18 jaar of ouder bent, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Vanaf je 18e levensjaar ben je namelijk niet meer meeverzekerd op de verzekering van je ouders. Omdat een zorgverzekering verplicht is, sluiten sommige studenten de eerste beste verzekering af die zij tegenkomen. Dit is niet de beste aanpak, want jij kunt je beter eerst verdiepen in zorgverzekeringen. Wij helpen je hier graag een handje bij. Daarom lees je hier alles wat je moet weten over het afsluiten van een zorgverzekering als student.

Volstaat het basispakket?
Iedereen die in Nederland woont of werkt en ouder dan 18 jaar is, moet minimaal het basispakket afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten. Zo worden kosten voor de huisarts, ziekenvervoer, medische specialisten en voorgeschreven geneesmiddelen bijvoorbeeld vergoed. Omdat dit de verzekering met de minst uitgebreide dekking is, sluit je de goedkoopste zorgverzekering af wanneer je enkel voor het basispakket kiest.

Omdat het basispakket de goedkoopste optie is, is dit voor studenten interessant. De gemiddelde Nederlandse student heeft het financieel gezien namelijk niet al te breed. Vandaar dat het prettig is als je ergens op kunt besparen. Toch kan de goedkoopste zorgverzekering uiteindelijk (veel) duurder uitvallen. Wanneer je zorg nodig hebt die buiten de dekking van de basisverzekering valt, draai je zelf namelijk op voor de kosten. Vraag jezelf daarom altijd af of het basispakket volstaat.

Basisverzekering uitbreiden
Een behandeling bij de tandarts of fysiotherapeut wordt niet vergoed als je alleen de basis zorgverzekering hebt afgesloten. Als je hier veel of dure behandelingen moet ondergaan, betekent dit dat je deze kosten zelf moet vergoeden. In dat geval kun je overwegen om de basisverzekering uit te breiden met een aanvullende zorgverzekering. Wil jij je zowel aanvullend verzekeren voor de tandarts als fysiotherapie? Dan kun je vaak voor een pakket kiezen waarin dit allebei is meegenomen.

Als je bijvoorbeeld nooit naar de fysio gaat, kun je er ook voor kiezen om je alleen aanvullend te verzekeren voor de tandarts. Je bent dan vaak goedkoper uit dan wanneer je voor een pakket kiest waarin zowel fysiotherapie als de tandarts vergoed worden. Je betaalt dan immers niet voor zorg waar je geen gebruik van maakt. Bij het afsluiten van een zorgverzekering voeg je de aanvullende verzekering simpelweg toe aan jouw basisverzekering. Zodra je de aanvraag afgerond hebt, ben je vanaf 1 januari van het nieuw jaar verzekerd.

Ga op zoek naar een studenten zorgverzekering
Veel studenten denken dat zij uit dezelfde zorgverzekeringen kunnen kiezen als alle andere Nederlanders van 18 jaar en ouder, maar dit is niet het geval. Veel verzekeraars bieden namelijk een speciale studenten zorgverzekering aan. Doordat je bij deze verzekering alles online regelt, is dit een relatief goedkope zorgverzekering. Denk overigens niet dat alle zorgverzekeringen voor studenten hetzelfde zijn, want dat is niet het geval. Verzekeraars kunnen namelijk deels hun eigen invulling geven aan zo’n verzekering. Maak daarom altijd eerst een vergelijking voordat je een studenten zorgverzekering afsluit. Wil je weinig tijd en moeite steken in het vergelijken? Vergelijk dan via een vergelijkingssite. Op deze manier vind je makkelijk en snel de goedkoopste en beste zorgverzekering voor studenten.