Bas Muijs

OM eist gevangenisstraf tegen man die Bas Muijs gijzelde

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van drie jaar onvoorwaardelijk tegen de man die Bas Muijs (47) heeft gegijzeld, mishandeld en afgeperst. Dat werd donderdag tijdens de inhoudelijke behandeling duidelijk.

Naast de onvoorwaardelijke straf, wordt er ook een jaar voorwaardelijke celstraf tegen Harry W geëist. Verder eist het OM dat W. zich laat behandelen en hij moet een drugs- en alcoholverbod en een contactverbod met Bas opgelegd krijgen. De ex-vriendin van Bas, Madelon L., hoorde een taakstraf van 200 uur, vier maanden voorwaardelijke celstraf en een contactverbod tegen zich eisen. Zij was aanwezig bij het incident.

Lees ook: Bas Muijs niet aanwezig bij eigen rechtszaak rondom gijzeling

Bas is op 13 maart 2023 naar een huis in Arnhem gelokt waar hij een terminale fan zou ontmoeten. Eenmaal aangekomen werd de GTST-acteur gegijzeld. Hij werd daarnaast mishandeld door W. De verdachte heeft dit gedaan nadat Madelon L. tegen hem heeft gezegd dat Bas haar heeft verkracht tijdens een vakantie in Salou. De verdachten eisten 35.000 euro van Bas en hij moest op camera verklaren dat hij L. had verkracht. “Ik was in de veronderstelling dat ik iets goeds deed voor mijn partner”, zei Harry W. in de rechtszaal. “Maar ik heb er spijt van en kan me nu niet voorstellen dat het zo ver gekomen is.”

De acteur heeft willen ontsnappen door uit een ruit te springen. Toen dat niet lukte, deed hij alsof hij een hartaanval kreeg. Hij wist de twee verdachten te overtuigen hem naar het ziekenhuis te brengen. Daar spelde hij zijn naam als H. E. L. P. Muijs. Het personeel schakelde toen de politie in.

Bas was niet aanwezig bij de rechtszaak. Hij wil het voorval achter zich laten. De uitspraak volgt over twee weken.

In onderstaande video vertelt Bas zijn advocaat meer over de rechtszaak.

Foto: ANP