De begroeting van Pieter van Vollenhoven…
Een typisch voorbeeld van een dilemma dat sinds corona optreedt als we elkaar begroeten. Een hand schudden is voor velen verleden tijd, na het risico op besmetting met Covid sinds 2020. Velen kozen in dat jaar voor ‘een elleboog’ om elkaar toch even aan te kunnen raken bij een ontmoeting. Ook de ‘boks’ raakte meer in gebruik: beide begroetingen vermijden contact tussen handen en vingers; dat zijn lichaamsdelen waarmee gemakkelijker een besmetting kan worden veroorzaakt.
Inmiddels lijkt het coronavirus aardig onder controle. Er is minder angst, er zijn minder maatregelen of restricties. Elkaar uitgebreid knuffelen, zoenen, aanraken: het mag. Maar wat doe je als je elkaar lange tijd niet hebt gezien, en je van de ander niet weet of die een hand wil schudden of een boks wil geven? Het gebeurt geregeld dat de één een uitgestoken hand aanbiedt, terwijl de ander een boks in gedachten had. En dan krijg je dus een gemengde begroeting, die vreemd aanvoelt of iets ongemakkelijks met zich meedraagt.
Het overkomt ons waarschijnlijk dagelijks of enkele keren per week of maand. Dat het een heel normaal verschijnsel is om niet exact te weten hoe de ander zal begroeten, zien we bij prof. mr. Pieter van Vollenhoven en zijn goede vriend Jaap Rost Onnes. De ongemakkelijkheid die we allemaal kennen zien we hier in beeld: Rost Onnes geeft zijn kameraad een hand, Van Vollenhoven gaat voor de boks. Dat ziet er dan zó uit op de Nationale Haringpartij 2023:
Foto’s: Andries Jelle de Jong