Pexels Photo 2890387

Zo kook je energiezuiniger de recepten van je favoriete koks

Gek op de receptenboeken van Herman den Blijker en Jamie Oliver? Of zelfs het pannenkoekenboek van Jim Bakkum ontdekt? Met tal van gave receptenboeken van onder meer bekende koks en BN’ers is er in ieder geval genoeg inspiratie voor in de keuken.

Maar veel uren in de keuken staan, betekent ook een grotere aanslag op de energierekening. We geven je daarom graag wat tips om het energieverbruik in de keuken op een simpele manier terug te dringen.

Vaatwasser aan op de juiste momenten

Een van de grootste energieslurpers in de keuken is de vaatwasser. Heb je nog een oud model staan? Dan zou je allereerst kunnen overwegen om hem te vervangen door een nieuw model. Deze zijn stukken energiezuiniger. Om een energiezuinig model met goede prijs-kwaliteit te vinden kun je terecht op een vergelijkingssite als DeBeste.com.

Maar niet alleen het apparaat zelf, ook hoe je het gebruikt heeft invloed op de energierekening. Zorg dat je de vaatwasser alleen aanzet als die vol is en richt slim in. Zet in op de eco-stand. Dit programma doet er wat langer over, maar gaat slimmer om met het opwarmen van water. Zet de vaatwasser ’s nachts aan, tijdens de daluren van je energieaanbieder. Op dat moment (vaak na 23.00 uur ’s avonds) zijn de tarieven net iets voordeliger. Geen zin om te wachten tot dat tijdstip? Maak gebruik van de functie ‘startuitstel’ om je apparaat te programmeren om op een later moment aan te gaan.

Slim omgaan met de koelkast

Ook voor de koelkast geldt dat een energiezuiniger model minder verbruikt, maar ook de grootte van de koelkast heeft daar invloed op. Een té grote koelkast zie je dan ook zeker terug op de rekening. Heb je veel ruimte over en wil je je huidige apparaat niet vervangen? Dan loont het om de ruimte op te vullen met gevulde flessen water. Hierdoor kan er minder warme lucht naar binnen stromen, waardoor die minder elektriciteit gebruikt.

De koelkast open laten staan terwijl je boodschappen uitruimt of ‘snel even’ drinken inschenkt is ook geen goed idee. Koude lucht stroomt naar buiten, warme lucht naar binnen. Zowel koelkast als verwarming moeten nu harder aan de slag. Haal je iets uit de vriezer? Dan kun je dat beter laten ontdooien in de koelkast voor het overbrengen van koelte. En ga je op vakantie en is je koelkast leeg? Trek hem dan bij voorkeur uit.

Effectief en creatief koken

Als het op kookplaten aankomt dan kies je qua energiezuinigheid het beste voor een inductieplaat. En wanneer je een (bak)pan selecteert, dan kies je er een die zo goed mogelijk aansluit bij de grootte van de plaat. Daarnaast gebruik je ook geen grotere pan dan nodig, want dat is zonde: kost alleen maar energie om op te warmen. Kook met de deksel op de pan om ook hierbij weer te voorkomen dat warmte verloren gaat. Luister je graag muziek tijdens het koken? Kies dan beter een beste bluetooth speaker uit, want dat is energiezuiniger dan je favoriete playlist via je smart-tv afspelen (of zet het scherm van je tv in slaapstand).

De blender, staafmixer of het tostiapparaat na gebruik nog even in het stopcontact laten zitten? Ook niet aan te raden. Zij gebruiken dan namelijk nog een minimale hoeveelheid stroom, wat ook wel sluipverbruik wordt genoemd. Kleine moeite om ze uit te trekken en dan ruim je meteen je aanrecht op, wel zo handig. Gemakkelijk te regelen, en alle kleine beetjes helpen!

beste bluetooth speaker – https://debeste.com/bluetooth-speaker/Debeste.comhttps://debeste.com/