Blijft bitcoin de koning van de cryptomunten of nemen andere crypto’s het over?
Steeds vaker zijn cryptomunten het gesprek van de dag. Veel Nederlanders hebben de stap al gezet en bezitten bijvoorbeeld (delen van een) bitcoin. Vrijwel iedereen kent in zijn eigen omgeving wel verhalen over enorme waardestijgingen, maar ook voorbeelden van mensen die in een korte periode de waarde van hun munten zagen dalen.
Een grote vraag is of bitcoin op termijn ook de dominante cryptomunt blijft, of dat op termijn andere cryptovaluta het zullen overnemen.
Welke andere crypto-munten zijn van belang?
Bitcoin ontstond al in 2008 en was de eerste en tot op heden grootste cryptomunt. De waarde van bitcoin schommelt sterk, maar is nog altijd veel hoger dan alle andere cryptomunten. Naast bitcoin zijn er dus ook andere talloze crypto-munten die nog volop in opkomst zijn. Enkele bekende namen zijn bijvoorbeeld ethereum, shiba inu en cardano. Wat houden deze cryptovaluta precies in, waarin verschillen ze van bitcoin en wat mag je van ze verwachten in de toekomst? En, is het verstandig voor kleine, particuliere beleggers om aan de slag te gaan met bitcoin of andere crypto’s? We lichten een aantal van deze zogenaamde altcoins verder toe.
Ethereum: nu de goede tweede op de cryptomarkt
De bekendste en grootste cryptovaluta na bitcoin is ethereum. Ethereum is momenteel bezig met een grote upgrade. Dit zou het onderliggende systeem sneller moeten maken en het netwerk van ethereum ook energiezuiniger moeten laten opereren. Het moet nog blijken of dit zich ook gaat vertalen in een waardestijging, al wordt dit wel verwacht.
Cardano: een team van knappe koppen
Een andere bekende cryptomunt is Cardano (ADA). Achter deze cryptomunt zit een team van wetenschappers, dat inmiddels partnerschappen heeft gesloten met verschillende overheden en bedrijven. Het cardano-netwerk is nu al relatief energiezuinig. Dat maakt deze digitale munt eenheid behoorlijk toekomstbestendig.
Memecoins: Dogecoins en Shiba Inu
Memecoins zijn cryptomunten die om verschillende redenen enorm populair zijn op sociale media of zelfs als gimmick zijn ontstaan. Tweets van bekende mensen zoals bijvoorbeeld Elon Musk kunnen enorme prijsstijgingen tot gevolg hebben. Toch betekent dit niet dat deze munten geen toekomst hebben. Shiba Inu is bijvoorbeeld ook betrokken bij het Metaverse-platform. Wel is het zo dat de koersen van memecoins nog sterker kunnen schommelen dan die van meer gevestigde cryptomunten.
Beleggen in deze crypto’s of in andere altcoins?
Is het slim om nu in te stappen in de cryptomarkt? Zoals bij alle risicovolle beleggingen blijft het voor particuliere beleggers slim om alleen te investeren wat je kunt missen. Hoewel er op de langere duur zeker stijgingen te verwachten zijn van de besproken cryptovaluta, zou dit ook best een tijd kunnen duren of zelfs zwaar kunnen tegenvallen. Het is dus niet alleen verstandig om beperkt te investeren, maar ook met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Het is zonde om een investering voortijdig te verkopen, omdat je acuut het geld nodig hebt. Heb je als belegger echter de ruimte om geduld te hebben, dan zou je investering op de langere termijn behoorlijk de moeite waard kunnen zijn. Wel is het slim om je er enigszins in te verdiepen, zodat je weet wat er speelt bij een bepaald crypto-project of -bedrijf.